Werken in de apotheek
Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!, misschien staat hij hier wel tussen. Hieronder staan de antwoorden op veel voorkomende vragen. Als je toch nog met een vraag zit, stuur dan een mailtje naar servicedesk@sbaweb.nl. Vermeld duidelijk je naam, adres en telefoonnummer in je mail.

1. Hoe kan ik mij aanmelden voor het zij-instroomtraject?

Aanmelden voor het schooljaar 2020/2021 is niet meer mogelijk, er zijn namelijk al voldoende kandidaten voor dat schooljaar. We verwachten begin 2021 wel weer te starten met een nieuwe wervingsronde voor het schooljaar 2021/2022. Heb jij interesse en wil jij een idee hebben of het vak apothekersassistent wel bij jou past? Bekijk dan eerst dit filmpje. En houd deze website in de gaten als je interesse hebt voor het volgende traject dat start in 2021.

2. Ik wil weten of werken in de apotheek bij mij past.

Vul de paskamer in en kijk in hoeverre jouw vaardigheden aansluiten bij het beroep van apothekersassistent. 

3. Ik woon niet in de regio’s die worden genoemd op het aanmeldformulier en de website. Kan ik toch meedoen aan dit traject?

Het traject loopt in de regio’s Amsterdam, Haarlem, Amersfoort, Arnhem/Nijmegen en Eindhoven. Wil je buiten deze regio’s je laten omscholen tot apothekersassistent via een BBL-opleiding dan kan dit zeker. Je kunt bij het ROC bij jou in de buurt een BBL-opleiding volgen. Je dient dan zelf te zorgen voor een leerwerkplek bij een apotheek. Stap gewoon eens een apotheek bij jou in de buurt binnen en vraag of er ruimte is voor een BBL-plaats. Dit werkt vaak beter dan bellen. 
Kijk hier voor een overzicht van alle ROC's en de contactgegevens.

4. Ik wil zo snel mogelijk met de opleiding starten en heb daarom voorkeur voor een andere (particuliere) aanbieder. Kan ik dan via dit traject in aanmerking komen voor een leerwerkplek.

De SBA werkt in het traject in afstemming met het regionale werkveld met vaste opleidingspartners samen. Alleen als je de opleiding bij deze partners start kunnen we in dit traject een leerwerkplek voor je bemiddelen. Kies je voor een andere onderwijsinstelling dan dien je zelf te zorgen voor een leerwerkplek bij een apotheek. Stap gewoon eens een apotheek bij jou in de buurt binnen en vraag of er ruimte is voor een BBL-plaats. Dit werkt vaak beter dan bellen. 
De opleidingspartners waar we mee samenwerken in dit traject zijn:

 • Summa College
 • ROC van Amsterdam
 • Rijn IJssel
 • MBO Amersfoort
 • ROC Nova College
5. Wanneer vindt de informatiebijeenkomst of speeddate plaats?

Aan de speeddate kun je alleen deelnemen als je bent aangemeld voor het zij-instroomtraject. Zie vraag 1. 

6. Ik ben gediplomeerd verpleegkundige of ben in het bezit van diploma van een aan zorg gerelateerd beroep op MBO 4 niveau. Moet ik de volledige opleiding volgen?

In principe volg je de volledige opleiding. Het ROC bepaalt of er vrijstellingsmogelijkheden zijn. Wil je weten hoe dat op het ROC van jouw keuze zit? Neem dan contact op met de opleiding in jouw ROC.
Kijk hier voor een overzicht van alle ROC's en de contactgegevens.

8. Als ik als BBL-er in dienst treed, wat ga ik dan verdienen?

De BBL’er verdient een salaris conform schaal 3 in de cao en start in de aanloopschaal (per 1/4/19: 1615,80 euro). De salarisschaal kun je vinden op www.sbaweb.nl/salarisschalen. Het fulltime salaris is gebaseerd op een 36-urige werkweek. Werk je 24 uur als BBL’er dan verdien je 24/36ste deel van het genoemde loon.

9. Ik wil de BBL-opleiding gaan volgen en zit nu in de bijstand. Hoe zit het met mijn bijstandsuitkering?

Dat is sterk afhankelijk van de situatie, via DEZE link vind je een tabelletje met alle bedragen afhankelijk van situatie.

10. Is mijn salaris onderhandelbaar?

De Cao Apotheken betreft een min-max Cao. Dit betekent dat het salaris niet onderhandelbaar is.

11. Hoeveel dagen ga ik werken en naar school als ik een verkorte BBL-opleiding ga volgen?

Als BBL’er ga je één dag in de week naar school, besteed je één dag in de week aan zelfstudie en werk je over het algemeen drie dagen. Wettelijk gezien moet een BBL’er minimaal twee dagen per week werken maar het advies is drie dagen zodat je voldoende werkervaring opdoet.

12. Waar vind ik meer info over het beroep?

Meer informatie over het beroep apothekersassistent en de opleiding is te vinden op:

Of bekijk dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=bk3l5Fnsz90

 

14. Ik heb de toets niet ontvangen. Wat nu?

Je ontvangt de mail van de afzender ‘Testtoolkit’. Kijk in je spambox indien je niets ontvangt. Heb je echt niets ontvangen? Neem dan contact op met h.schuengel@sbaweb.nl

15. Ik heb een toets gedaan. Wanneer krijg ik bericht over het resultaat van mijn toets?

Na het afronden van de toets is het resultaat direct in te zien via dezelfde link in de mail die je hebt ontvangen voor de uitnodiging van de toets. Je ontvangt binnen twee weken na het maken van de toets een bericht of je score voldoende is om door te gaan naar de volgende ronde.

16. Ik ben herintreder. Kan ik deelnemen aan het traject?

Als herintreder heb je geen nieuw diploma nodig. Wel is het (waarschijnlijk) nodig dat je je kennis weer opfrist en bijspijkert. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van de Herintrederscursus van de SBA. Je kunt ook overwegen om als herintreder tijdelijk aan de slag te gaan als algemeen ondersteunend medewerker in de apotheek om zo weer naar de rol van apothekersassistent te groeien. Voor het vinden van een werkplek kun je gebruik maken van de vacaturebank.

17. Wordt het BBL-salaris ook doorbetaald op mijn schooldagen?

Werkgevers betalen de werkdagen en niet de schooldagen.

18. Krijg ik reiskostenvergoeding?

Ja, de reiskosten maken deel uit van je arbeidsvoorwaarden zoals beschreven in het standaard contract op de website.

19. Moet ik studiekosten terugbetalen als ik stop of de studie niet succesvol afrond?

Indien de werkgever de studiekosten betaald dan geldt onderstaande terugbetalingsregeling zoals beschreven in bijlage 6 Cao Apotheken en opgenomen in het standaard contract.

Indien de arbeidsovereenkomst tijdens of na het voltooien van de studie hetzij op eigen verzoek, hetzij als gevolg van aan haarzelf te wijten feiten of omstandigheden met werkgever wordt beëindigd. Indien voornoemde zich voordoet en de arbeidsovereenkomst korter dan 24 maanden voortduurt, geldt dat de werknemer voor iedere maand dat de arbeidsovereenkomst korter dan 24 maanden heeft geduurd na het voltooien van de studie 1/24 deel terug moet betalen.

20. Hoeveel vakantiedagen heb ik recht op?

In het standaard contract wordt vermeld dat de Cao wordt gevolgd voor het toekennen van vakantiedagen. Zie Cao hoofdstuk 6 artikel 32.

21. Wat is het verschil tussen een verkorte en reguliere BBL-opleiding?

Een reguliere opleiding duurt 3 jaar. Een verkorte opleiding duurt meestal 2 jaar maar soms ook korter. De duur van de verkorte opleiding is afhankelijk van de onderwijsinstelling waar je de verkorte opleiding volgt. Je kunt in aanmerking komen voor een verkorte opleiding op basis van je vooropleiding en/of eerder verworven competenties.

22. Kan ik switchen van een verkorte BBL-opleiding naar een reguliere opleiding en andersom?

In overleg met de onderwijsinstelling zijn hier mogelijkheden voor.

23. Ik heb een apothekersdiploma uit het buitenland.

Kijk op de KNMP website voor de mogelijkheden van erkenning van het diploma.

24. Ik volg al een BBL-opleiding maar ben op zoek naar een (nieuwe) leerwerkplek.

Voor het vinden van een werkplek kun je gebruik maken van de vacaturebank.

25. Wie betaalt de opleiding?

De SBA adviseert de werkgever de studiekosten te betalen voor de BBL’er standaard contract. Dit wordt vaak opgevolgd, maar het is geen verplichting of verworven recht.

26. Heb ik een laptop nodig?

De onderwijsinstelling bepaalt of een laptop noodzakelijk is. Vaak is dat wel het geval.

27. Is er een vergoeding voor de aanschaf van de laptop mogelijk?

De werkgever is niet verantwoordelijk voor de aanschaf van de laptop. De opleidingsinstelling kan meedenken met een financiële tegemoetkoming indien nodig.

28. Kan ik de BBL-opleiding na aanvang vervolgen in een andere regio?

In principe wordt de BBL opleiding afgerond bij de onderwijsinstelling waar je start. Mocht dit echt niet mogelijk zijn dan kan de onderwijsinstelling met je meedenken welke mogelijkheden er zijn.

29. Wanneer kom ik in aanmerking voor de verkorte opleiding?

Voor het verkorte SBA zij-instroomtraject geldt:

 1. Dat je een havo-diploma, afgeronde mbo-4 opleiding of hbo werk-denkniveau nodig hebt.
 2. Daarnaast volg je een assessment.

Buiten dit zij-instroomtraject om worden de toelatingseisen voor een verkorte BBL-opleiding bepaald door de individuele onderwijsinstellingen.

30. Moet ik zelf een leerwerkplek zoeken?

Nee, wij brengen je in contact met beschikbare leerwerkplekken in de regio. Tenzij je een leerwerkplek zoekt in een andere regio. Is er geen zij-instroomtraject in die regio? Dan kun je ook zelf het ROC in die regio benaderen voor meer informatie over de opleidingsmogelijkheden. Je kunt ook bij apotheken in jouw regio aangeven dat je interesse hebt om apothekersassistent te worden en vragen naar de mogelijkheden om als BBL'er in dienst te treden. Of kijk op SBA Apotheekwerk: dé vacaturebank voor de apotheekmedewerkers. Hier vind je sinds kort ook vacatures voor BBL-plekken. 

31. Heb je een baangarantie in dit traject?

Tijdens de speeddates solliciteer je op een beschikbare leerwerkplek (BBL-plek) die je, als je wordt aangenomen, in ieder geval vervult voor de duur van de opleiding. De kans is vrij groot dat je na het afronden van de opleiding een vaste baan bij je werkgever krijgt aangeboden, maar dat is niet 100% gegarandeerd. 

32. Bij wie treed ik in dienst?

Je treedt in dienst bij de apotheker die jou een leerwerkplek biedt.

33. Kan ik vrijstellingen krijgen op basis van mijn vooropleiding?

In principe niet, maar wil je meer informatie hierover, neem dan contact op met het betreffende ROC. 

34. Wanneer start deze opleiding?

De start van de opleiding vindt plaats eind augustus/begin september. Wanneer precies dat verschilt per ROC. 
Kijk hier voor een overzicht van alle ROC's en de contactgegevens.

35. Kan ik de ondersteuning van dit SBA-zij-instroomtraject krijgen op alle ROC's die een BBL-opleiding aanbieden?

Nee, alleen de ROC's die met de SBA samenwerken in dit zij-instroomtraject bieden je deze ondersteuning. Dat zijn deze ROC's:

 • Summa College
 • ROC van Amsterdam
 • Rijn IJssel
 • MBO Amersfoort
 • ROC Nova College
36. Hoe lang duurt een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding duurt normaal gesproken 3 jaar. Een aantal ROC's biedt het versneld aan voor 2 jaar waaronder de ROC's die aan het SBA zij-instroomtraject verbonden zijn:

 • Summa College
 • ROC van Amsterdam
 • Rijn IJssel
 • MBO Amersfoort
 • ROC Nova College