Interview Renas: Waarom ik koos voor deze opleiding?

Wil jij zorgprofessional worden, geef je graag advies en heb je interesse in medicijnen? Lees dan in deze blog alles over de opleiding tot apothekersassistent!

Renas is 18 jaar en heeft na de middelbare school gekozen voor de BOL-opleiding Apothekersassistent aan het MBO Rijnland. Ze zit nu in het derde jaar en loopt twee dagen per week stage in een apotheek. Waarom koos zij hiervoor, wat vindt ze ervan en vooral waarom zou jíj hier ook voor moeten kiezen? Lees je mee?

“Mijn nicht én mijn neef vertelden erover, zij hebben allebei ook deze opleiding gedaan. Ze zeiden dat ze het zo leuk vonden en ook wat je als apothekersassistent allemaal doet. Ik werd daar zelf ook enthousiast van. Ik ben wel een behulpzaam persoon en medicatie heb ik altijd al interessant gevonden. Daarom heb ik ervoor gekozen."

Wat mij zo aanspreekt van het beroep Apothekersassistent?

Ik word het meest blij van patiënten helpen. Of als ze iets direct nodig hebben van de handverkoop. Dan geef je uitleg en geef je dat product gelijk mee. Het geeft een goed gevoel patiënten te helpen bij hun klachten en dat ze je dan bedanken.

Waarom ik vind dat iemand deze opleiding ook moet doen?

Wat het vooral heel leuk maakt is dat je met verschillende patiënten te maken hebt in de apotheek. Geen enkele patiënt is hetzelfde, elk ziektebeeld is weer anders. Tijdens mijn opleiding leer ik heel veel over alle ziektebeelden en je leert elk medicijn kennen. Wat de opleiding ook zo leuk maakt is dat je veel stage loopt, dus je zit niet de hele tijd op school achter je boeken en je laptop.

Wat houdt de opleiding in?

Het is wel een pittige opleiding, dat moet ik er wel bij zeggen. Je moet er echt veel tijd en aandacht aan besteden. Je leert over ziektebeelden zoals urinewegaandoeningen, hart- en vaataandoeningen. Elk vak is anders en tóch sluiten alle vakken op elkaar aan. Het is pittig maar wel echt leuk om te leren, vooral als je dat dan ook in de praktijk meemaakt. Je kunt wat je geleerd hebt gelijk in je werk toepassen!

Beroepsgerichte vakken

Onder de beroepsgerichte vakken valt eigenlijk alles behalve Nederlands, Engels en rekenen. Je leert hoe het werkt in een apotheek, vanaf hoe de bestelling van medicijnen binnenkomt in de apotheek tot het helpen van de patiënt aan de balie die de medicijnen komt ophalen.

Een bijzondere gebeurtenis tijdens werk

Tijdens mijn eerste stage was ik lekker aan het werk. Stond er ineens een oud-docent van de middelbare school bij mij aan de balie waar ik niet zo’n hele goede klik mee had. Ik was toen heel trots dat ik kon laten zien wat ik had bereikt.

Welke eigenschap(pen) je moet hebben als apothekersassistent?

Echt het allerbelangrijkste is dat je goed kunt uitleggen, de Nederlandse taal goed beheerst, nauwkeurig bent, behulpzaam én een teamplayer. Je werkt namelijk de hele dag met mensen. Met je collega’s werk je intensief samen en je controleert elkaars werk.

Of ik een tip heb voor iemand die twijfelt over deze opleiding?

Allereerst: ga naar www.werkindeapotheek.nl, daar vind je heel veel informatie over de opleiding en het vak. En probeer zoveel mogelijk naar de open dagen te gaan en misschien ken je mensen die de opleiding zelf hebben gedaan. Vraag aan de opleiding of ze meeloopdagen hebben. En vooral: luister naar je eigen gevoel en niet wat een ander ervan vindt. Twee weken geleden zat ik in de aula, toen bleek iemand de opleiding tot tandartsassistent te doen omdat haar moeder dat wilde en ze wilde zelf eigenlijk doktersassistent worden. Wat doet ze zichzelf aan?”

Best veel allemaal, maar ook heel gevarieerd deze opleiding en het vak toch? In het filmpje vertelt Ilona over haar werk in de apotheek. Dat geeft je een goed beeld van het beroep van apothekersassistent.