Over de apotheek

Uitgifte van medicijnen is een van de belangrijkste taken van een apotheek. Veruit de meeste patiënten komen met een recept naar hun apotheek om medicijnen te halen. Elk medicijn heeft zijn eigen kenmerken, gebruiksaanwijzing en soms ook bijwerkingen. Apothekersassistenten weten alles over medicijnen, en zorgen ervoor dat patiënten goed geïnformeerd naar huis gaan.

Apothekersassistent heb jij het in je?

Er komen ook patiënten zonder recept de apotheek binnen lopen. Talloze producten gaan over de toonbank, een EHBO-kit, een doosje maagtabletten of keelsnoepjes, zalf tegen huidirritatie, een vitaminesupplement. Daarnaast voert een apotheek vaak exclusieve merken, zoals speciale huidverzorgingsproducten.

Als apothekersassistent werk je in een hecht team. Je helpt patiënten die in de apotheek komen om medicijnen af te halen. Je legt uit hoe ze de medicijnen moeten gebruiken en hoe het middel werkt. Het is belangrijk dat er bij het afgeven van medicijnen geen fouten worden gemaakt. Een recept wordt daarom altijd nagekeken.

Aan het hoofd van de apotheek staat een apotheker, die veel samenwerkt met de assistenten. De apotheker is de specialist op het gebied van medicijnen. Het is de verantwoordelijkheid van de apotheker dat elke patiënt naar huis gaat met het medicijn dat voor hem/haar het beste is. Daarnaast zijn er collega’s die de medicijnen bij mensen thuis bezorgen. Door de samenwerking met collega’s en het contact met mensen is de sfeer in de apotheek meestal gezellig!

Apotheek

In de apotheek heb je direct met patiënten te maken. Je levert medicijnen af en legt uit hoe de medicijnen moeten worden gebruikt. Je zorgt ervoor dat alles goed verwerkt wordt in de computer.

Farmaceutische industrie

In de farmaceutische industrie ben je vooral bezig met het bereiden van medicijnen. Die gaan via de farmaceutische groothandel naar de (ziekenhuis)apotheken.

Ziekenhuisapotheek

In een ziekenhuis heb je vooral contact met artsen en verpleegkundigen en maak je vaker zelf medicijnen. Ziekenhuizen doen regelmatig onderzoek naar de werking van medicijnen. Daar kun je aan meewerken.

Farmaceutische groothandel

Er zijn verschillende functies die je binnen de groothandel kunt uitoefenen. Een voorbeeld is een functie als medewerker verkoop en informatie waarin je de bestelling van klanten verwerkt en inlichtingen over de producten geeft.

Zoek een opleiding in jouw provincie

Open dagen

Voor open dagen adviseren we je contact op te nemen met het ROC waar je interesse voor hebt. In onderstaand plaatje kun je elk ROC in Nederland vinden dat de opleiding Apothekersassistent aanbiedt, met daarbij vermeld alle contactgegevens van dat ROC. Op de website vind je doorgaans informatie over de open dagen.