De opleiding

Voordat je verder leest, bekijk het blog van derdejaars student Renas die je alles vertelt over de opleiding Apothekersassistent en haar ervaringen met het werken in de apotheek. Een opleiding tot apothekersassistent volg je meestal bij een ROC maar je kunt de opleiding ook volgen bij een particuliere opleider.

Vereiste vooropleiding

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:
Het ROC bij jou in de buurt kan je nog veel meer vertellen over de toelatingseisen, de opleidingsvarianten en de specifieke keuzedelen die ze aanbieden. Je moet in ieder geval voldoen aan de volgende toelatingseisen om de opleiding te kunnen volgen:

BOL (DAGONDERWIJS)
Mbo-diploma niveau 2
Minimaal vmbo-diploma (kadergerichte leerweg)
of mavo
Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

BOL en BBL

Je kunt de opleiding op twee manieren volgen:
Bij de BOL (Beroepsopleidende leerweg) zit je het grootste gedeelte van de opleiding op school en loop je verschillende keren stage in de apotheek. Hoe lang je stage duurt verschilt per leerjaar. Gemiddeld loop je tussen de 20%-60% van de tijd stage.

Bij de BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) werk je ten minste 16 uur per week in de apotheek (minimaal 610 uur per schooljaar). Je gaat dan minimaal één dag of avond in de week naar school.

Anja groeide door van assistente
tot farmaceutisch consulent

Particulier

De particuliere opleidingen voldoen aan dezelfde eisen als de opleiding op een ROC. Via interessante links kun je zien, welke particuliere opleiders de opleiding Apothekersassistent aanbieden.

De opleiding

De opleiding duurt drie jaar. In sommige gevallen is een versnelde opleiding mogelijk De versnelde opleiding wordt door enkele ROC's in het land aangeboden. Bekijk op het landkaartje onderaan deze pagina welk ROC bij jou in de buurt de opleiding aanbiedt.

De opleiding bestaat uit een basis- en profieldeel (85% van de opleiding) en een keuzedeel (15% van de opleiding). In het basis- en profieldeel volg je verschillende algemene vakken en leer je specifieke dingen die bij het beroep apothekersassistent horen.

Denk daarbij aan:

 • kennis van medicijnen en voorlichting geven over medicijnen
 • communicatie en omgaan met mensen
 • gezondheid, klachten en ziektebeelden
 • klaarmaken en uitgeven van geneesmiddelen
 • werken met computers in de apotheek

Keuzedelen

Met de keuzedelen (15% van de opleiding) kun je zelf bepalen op welke vlakken je je kennis wilt verbreden en verdiepen. De Apothekersassistenten opleiding kent vier beroepskeuzedelen en een aantal algemene keuzedelen. Niet alle ROC’s bieden alle keuzedelen aan.

Beroepskeuzedelen

 • Specifieke doelgroepen voor de apothekersassistent: Je specialiseert je in het verlenen van zorg en het begeleiden van bepaalde groepen mensen – b.v. zwangere vrouwen of ouderen - in de apotheek. Meer info: Specifieke doelgroepen voor de apothekersassistent
 • Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen: Je specialiseert je in het bereiden van geneesmiddelen. Je wilt werken in een bereidende openbare apotheek, op de bereidingsafdeling van een ziekenhuisapotheek of bij een grootbereider. Meer info: Geneesmiddelen bereiden en aseptisch handelen
 • Intra- en transmurale zorg: Je specialiseert je in het verstrekken van medicijnen in een ziekenhuis voor een bepaalde doelgroep zoals mensen met kanker of hartpatiënten. Je leert wat je als apothekersassistent moet doen als iemand opgenomen of ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Meer info: Intra- en transmurale zorg
 • Eerstelijns- en ketenzorg: Je specialiseert je in het goede samenwerken met andere zorgverleners (b.v. doktersassistenten of wijkverpleegkundigen). En leert hoe je problemen van patiënten in die samenwerking kunt oplossen. Meer info: Eerstelijns- en ketenzorg

Voorbeelden van algemene keuzedelen:

 • doorstroom hbo Gezondheidszorg. Dit keuzedeel bereid je voor om door te stromen naar een hbo-opleiding op het gebied van zorg, welzijn en sport
 • Duits in de beroepscontext. In dit keuzedeel leer je Duits te spreken in de werkomgeving van de apotheek

In een apotheek ben je nooit uitgeleerd en krijg je regelmatig cursussen en nascholing aangeboden om je kennis up to date te houden. Neem eens een kijkje in het cursusaanbod van de SBA! Zo kun je je steeds meer specialiseren en krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld farmaceutisch consulent worden. Dan ben je de schakel tussen de apotheker en het team van apothekersassistenten.

Up-to-date blijven

Ben je gediplomeerd Apothekersassistent, dan blijf je up-to-date door het volgen van nascholing, bijvoorbeeld via het uitgebreide cursusaanbod van de SBA.
Je kunt ook voor een vervolgopleiding kiezen:

Farmaceutisch Consulent
Dit is een verkorte driejarige hbo-opleiding aan Capabel Hogeschool, die je combineert met werken in de apotheek. De apotheek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een productgerichte organisatie naar een organisatie waarin de individuele zorg voor de patiënt centraal staat. Uitvoering van farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) behoort nu tot de kerntaken van de apotheek.
Als farmaceutisch consulent ben je de schakel tussen apotheker en apothekersassistenten. Je geeft, in samenspraak met de apotheker, zelfstandig invulling aan de farmaceutische patiëntenzorg in de (ziekenhuis) apotheek waar je werkt.

Farmakunde
Dit is een hbo-opleiding aan de Hogeschool Utrecht
De farmakundige is een schakel tussen de farmaceutische industrie, farmaceutische groothandel, (ziekenhuis)apotheek, huisarts en specialist, zorgverzekeraar, patiënten, patiëntenorganisaties en overheid. Hij is hier verantwoordelijk voor onder andere (gezondheids)voorlichting, kwaliteitszorg, management en organisatie. Je kunt als farmakundige goed processen en projecten analyseren en managen. Daarbij staat het belang van de patiënt steeds centraal. Om dat werk goed te kunnen doen, moet je een echte teamspeler zijn.

Management in de Zorg
Dit is een hbo-opleiding die wordt gegeven aan diverse hogescholen in Nederland. Deze opleiding leidt op voor de functie van farmaceutisch manager.
De Farmaceutisch manager is onder eindverantwoordelijkheid van de apotheker belast met de
operationele aansturing van alle medewerkers van de apotheek, inclusief kostenbeheersing en
personeelsmanagement.

SBA nascholing
Wil je bijblijven in je vakgebied? Dan is een klassikale cursus van de SBA iets voor jou! De SBA organiseert door het hele land cursussen, onder meer over farmaceutisch inhoudelijke onderwerpen en communicatie. Al onze cursussen zijn SANA geaccrediteerd. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod op sbaweb.nl. Je kunt je daar ook aanmelden voor een cursus.

Zoek een opleiding in jouw provincie

Open dagen

Voor open dagen adviseren we je contact op te nemen met het ROC waar je interesse voor hebt. In onderstaand plaatje kun je elk ROC in Nederland vinden dat de opleiding Apothekersassistent aanbiedt, met daarbij vermeld alle contactgegevens van dat ROC. Op de website vind je doorgaans informatie over de open dagen.