Jouw belangrijkste eigenschappen

Als apothekersassistent help je de mensen die in de apotheek komen met advies en voorlichting over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Je zet je dagelijks in om goede en foutloze farmaceutische zorg te verlenen aan patiënten.

Je hebt veel contact met patiënten. Daarom moet je:

  • Goed met mensen om kunnen gaan

  • Duidelijk kunnen communiceren

  • Goed kunnen luisteren

  • Een juiste inschatting kunnen maken van de gezondheidsklachten

  • Nauwkeurig kunt werken

  • Goed Zelfstandig en in teamverband kunt werken luisteren

  • Je kunt aanpassen, omdat je intensief met collega’s samenwerkt

Heb jij een flexibele houding?

Je bent de hele dag in de weer met uiteenlopende werkzaamheden. Je doet nooit lang hetzelfde. Je geeft voorlichting aan de cliënt, maakt de recepten klaar en dat wissel je af met computerwerk en, in sommige apotheken, het bereiden van geneesmiddelen. De mensen lopen af en aan. Je staat er natuurlijk niet alleen voor: je werkt nauw samen met collega’s.

In gesprek met de apotheker

Heb jij een luisterend oor?

Je hebt de hele dag contact met collega’s en cliënten. Luisteren is dus heel belangrijk. Door goed te luisteren kom je er bijvoorbeeld achter of een cliënt voldoende informatie heeft over de medicijnen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat iemand met de juiste informatie en het juiste geneesmiddel naar huis gaat.

Heb jij oog voor detail?

Jij zorgt ervoor dat cliënten hun medicijnen in de goede hoeveelheid en samenstelling meekrijgen, netjes verpakt en voorzien van een bijsluiter. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Cliënten zitten niet te wachten op te veel, te weinig of - erger nog - verkeerde medicijnen.

Heb jij een helpende hand?

Je weet veel over gezondheid en medicijnen. Als er cliënten met of zonder een recept de apotheek binnenlopen, dan ben jij degene die ze te woord staat. Jij adviseert de cliënten bij de vragen die zij hebben. Samen met je collega's verwerk je alle bestellingen en je controleert elkaars werk. Jullie helpen elkaar.

Zoek een opleiding in jouw provincie

Open dagen

Voor open dagen adviseren we je contact op te nemen met het ROC waar je interesse voor hebt. In onderstaand plaatje kun je elk ROC in Nederland vinden dat de opleiding Apothekersassistent aanbiedt, met daarbij vermeld alle contactgegevens van dat ROC. Op de website vind je doorgaans informatie over de open dagen.